De kerkuil laat zich ’s nachts zien. Het is namelijk een echte nachtuil. Met zijn extreem goede gehoor en zicht weet hij iedere muis te lokaliseren.
Zijn vleugelveren zijn zo zacht dat hij geen geluid maakt tijdens het vliegen. De kerkuil broedt hoofdzakelijk in boerderijen, in tegenstelling tot wat zijn naam doet beweren.
In Waterrijk zijn kemphanen (foto) te zien. Deze vogels zijn tijdens de baltsperiode waanzinnig mooi. De mannetjes hebben manen in allerlei kleuren om de aandacht te trekken van de vrouwtjes.
Tijdens de baltsgevechten tussen de mannetjes zijn er soms andere mannetjes die een totaal andere strategie hebben. Deze mannetjes lijken veel op vrouwtjes. Zij gaan er tijdens de balts met de vrouwtjes vandoor terwijl de vechtende mannetjes niets door hebben.
De koekoek is regelmatig goed te horen in Meinerswijk. Deze grote duifachtige vogel vliegt een beetje als een sperwer. De koekoek gaat naar een nest van een ander vogeltje en gooit alle eieren eruit. Vervolgens legt zij haar ei en verdwijnt. Het vogeltje denkt dat het haar eigen ei is, omdat de eieren van een koekoek heel erg lijken op de eieren van bepaalde zangvogels. Daarom broedt ze het uit en verzorgt het tot het uitvliegt.