De aalscholver

In de zomer is het wat vogels betreft vaak wat stiller in Meinerswijk. De meeste vogels zijn klaar met broeden en zitten nu wat meer verscholen tussen al het groen. Op de grotere waterplassen zitten wel wat ruiende eenden, hier en daar zingt nog een grasmus, maar het houdt allemaal niet over.

Een mooie gelegenheid om een min of meer vaste bewoner van Meinerswijk eens wat nader te bekijken: de aalscholver.

De aalscholver is meestal wel aanwezig in Meinerswijk. Soms in redelijk grote aantallen, soms maar een enkele.

Van een afstand lijkt het een wat logge zwarte vogel die we óf zien zwemmen óf ze luieren wat op een kale boomtak of aan de rand van het water. Maar wie wat beter kijkt, zal zien dat ze eigenlijk wat meer bronsgroen zijn. En wanneer ze in broedkleed zijn, krijgen ze hele mooie witte wangen en dijen.

De aalscholver is een viseter en dat is goed te zien aan de lange haaksnavel waarmee hij al zwemmend onder water vis vangt. De naam aalscholver suggereert dat ze vooral aal ofwel paling eten, maar dat is zeker niet het geval. Ze vangen vooral vis die veel voorhanden is en dat is de bedreigde paling al lang niet meer in Nederland. Eerder doen ze zich tegoed aan bijvoorbeeld voorn en baars.

Dit visvangen doen ze zowel solitair als gezamenlijk. Vooral aan het einde van de zomer kun je soms grote groepen aalscholvers zien die dan samen een school vissen naar de oever van de plas drijven om ze daar te kunnen verschalken. Dit is op de foto rechts goed te zien.

Niet zelden staan dan daar op de oever al een aantal blauwe en grote zilverreigers klaar om een visje mee te pakken. Op onze website staat een foto van zo’n grote groep jagende aalscholvers.

 

Na dat vissen moet de aalscholver zijn verenpak weer laten drogen en zien we hem met gespreide vleugels weer ergens op de kant of op een kale boomtak staan.

Zoals ik al in een eerdere nieuwsbrief schreef, gebruiken aalscholvers Meinerswijk ook als gezamenlijke slaapplaats, vooral op het grote eiland. Sinds enkele jaren bevindt zich hier ook een klein aantal broedende vogels. Ook dit broeden doen ze gezamenlijk. Dat begint al heel vroeg in het jaar en dan zijn ze vanaf het fietspad naast het centrale deel met de verrekijker mooi te zien.

Iets later in het voorjaar wanneer de struiken wat meer in blad komen wordt dit een stuk lastiger. Maar gelukkig heeft Resie er een paar mooie foto’s van gemaakt.

Egbert Vrieling, bestuurslid en vaste gids bij onze vroege vogel excursies

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.